Welkom » 10 tekenen verkeerde voeding

10 tekenen dat je dier het verkeerde voer krijgt

Gepubliceerd door: Melody Eveleens op 11 jan 2018

Deel dit artikel:        110 tekenen dat je dier het verkeerde voer krijgt

Het aanbod in diervoer is waanzinnig groot. De ene verpakking is nog mooier dan de andere en er wordt van alles beloofd. Maar wat voor het ene dier goed is, hoeft voor het andere dier helemaal niet goed te zijn. De volgende 10 tekenen kun je aangrijpen om eens kritisch te overwegen of je van voer moet veranderen!

1. Darmproblemen

Dunne ontlasting of juist terugkerende obstipatie kunnen een duidelijk teken zijn dat het huidige voer niet het juiste is voor je dier.

2. Winderigheid

Sommige dieren lijken nu eenmaal gevoeliger voor flatulentie dan anderen, maar het hoort nooit zo te zijn dat je de kamer uitvlucht. Winderigheid die exorbitant is qua geur of frequentie, wijst erop dat er iets niet helemaal goed gaat.

3. Jeuk

Jeuk kan door van alles veroorzaakt worden. Er kunnen vlooien (hond, kat) of mijten zijn of je dier kan ergens een allergie voor hebben. Dit kan voor iets uit de omgeving zijn, zoals pollen of metaal, maar je dier kan ook op iets in de voeding reageren.

4. Gewicht

Aankomen of afvallen zonder duidelijke oorzaak kan te maken hebben met de samenstelling van het voer. Er kunnen bijvoorbeeld te veel koolhydraten in het voer zitten en te weinig andere nutriënten.

5. Oorproblemen (honden)

Als je hond steeds terugkerende oorproblemen heeft, of een oorontsteking die maar niet weg wil gaan, kan dat duiden op een voedselallergie.

6. Ziekte

Als honden en katten steeds na het eten moeten overgeven of over het algemeen niet lekker zijn, is het huidige voer misschien niet het juiste.

Paarden kunnen last krijgen van hun maag en bijvoorbeeld maagzweren ontwikkelen als het voerbeleid niet juist is.

7. Energielevel

Als je dier sloom is geworden nadat je van voer bent geswitcht of als het energielevel niet bij zijn leeftijd, ras en temperament past, kan het zijn dat dit voer niet de juiste nutriënten voor je dier bevat.

8. Gedragsproblemen

Voeding is de basis van alles! Als je dier opeens gedragsproblemen ontwikkelt nadat je van voer bent veranderd, sluit dit dan uit als oorzaak.
Bij een paard dat te heet is, kan dat komen door verkeerd voer .

9. Verminderde eetlust

Als je dier plotseling minder interesse vertoont in zijn eten, is het belangrijk om dit serieus te nemen en mogelijke oorzaken uit te sluiten. Het kan wijzen op ziekte. Voor honden kan het normaal zijn om af en toe een dag te vasten. Het kan echter ook aan het voer liggen.

10. Gefixeerd zijn op eten

Als je dier continue bezig is met eten bemachtigen (en hij is dat normaal niet) kan het zijn dat het voer hem niet voldoende verzadigt of niet de juiste voedingsstoffen bevat.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.